mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Polewa czekoladowa mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosta, niedroga, zawsze się udająca polewa czekoladowa na ciasto

Polewa czekoladowa mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polewa czekoladowa mojej mamy

 

  • 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Polewa czekoladowa mojej mamy
Do niewielkiego garnuszka wlewam wodę (lub mleko) i wsypuję cukier puder. Podgrzewam całość na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści. Wtedy dodaję do rondelka pokrojone na malutkie kawałki masło i roztapiam je ciągle mieszając. Gdy się tłuszcz rozpuści, garnuszek zdejmuję z ognia i wsypuję przesiane kakao. Energicznie mieszam całość trzepaczką lub drewnianą łyżką, tak aby połączyły się wszystkie składniki i nie było grudek. Po ostudzeniu, gdy polewa zacznie lekko gęstnieć dekoruję nią ciasta.
Polewa czekoladowa mojej mamy
W garnuszku podgrzewam mleko z cukrem do rozpuszczenia
Polewa czekoladowa mojej mamy
Gdy cukier się rozpuści dodaję kawałki masła
Polewa czekoladowa mojej mamy
Do rozpuszczonego masła wsypuję przesiane kakao
Polewa czekoladowa mojej mamy
Gotową polewą, ostudzoną, dekoruję ciasta