piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Polska Czarnina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Czarnina w sam raz na świeta.

Polska Czarnina

Składniki:

Polska Czarnina

 

  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pora
  • pieprz
  • sól
  • ćwierć szklanki z octu
  • 1 szklanka krwi z kaczki
  • 2 skrzydełka z kaczki
  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 350g makaronu wstążki

Sposób przygotowania:

Polska Czarnina
Do gotującej się wody wrzucić 2 skrzydełka. Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę wrzucić do skrzydełek. Doprawić pieprzem i sola. Całóść gotujemy na średnim ogniu do miekkośći około 40 minut od czau do czasu mieszając. 10 minut przed końcem gotowania wlewamy 1 szklankę krwi z kaczki, wrzucamy śliwki i wlewamy ćwierć szklanki z octu. W osobnym garnku do wrzącej wody wrzucamy 350g makaronu wstążki gotujemy do miękkośći około 10 minut.Po ugotowaniu makaronu makaron odcedzamy z wody. Dodajemy odrobinę makaronu na talerz i zalewamy czarniną.