Sposób przygotowania:
Polskie sushi dla dzieci
Robimy zaprawę do ryżu 2,5 łyzki octu ryżowego,1/2łyzeczki soli 1 łyżeczka cukru -zagotowujemy mieszamy -powstaje zaprawa Płuczemy ryż, odsączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy zostawiamy na 10 minut.
Podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień , gotujemy 15 minut i zostawiamy garnek nie odkrywając pokrywki na kolejne 10 minut
Następnie przekładamy do miski i należy polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu.
Bierzemy długie plasterki szynki nakładamy ryż i za pomocna maty zwijamy . Tniemy na kawałki .Układamy na talerzu ozdabiamy oliwka i szczypiorkiem .
Podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień , gotujemy 15 minut i zostawiamy garnek nie odkrywając pokrywki na kolejne 10 minut
Następnie przekładamy do miski i należy polać zaprawą zagotowaną z cukru, soli i octu.
Bierzemy długie plasterki szynki nakładamy ryż i za pomocna maty zwijamy . Tniemy na kawałki .Układamy na talerzu ozdabiamy oliwka i szczypiorkiem .
marietta