darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Południowoafrykańskie piersi z kurczaka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Oj, to danie na prawdę polecam!!!!

Południowoafrykańskie piersi z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Południowoafrykańskie piersi z kurczaka

 

  • 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 12 krakersów
  • 2 cytryny
  • 50 g masła
  • świeżo zmielone sól i pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki ostrego sosu czosnkowego

Sposób przygotowania:

Południowoafrykańskie piersi z kurczaka
Cytryny należy sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Wyciskamy z nich sok oraz ścieramy skórkę do wysokiego naczynia, dodajemy pokruszone krakersy, masło, odrobinę soli i pieprzu, posiekaną natkę, wszystko razem blendujemy/miksujemy. Piersi należy umyć, oczyścić, podzielić na kotlety i rozbić. Przygotowujemy 3 talerze: na jednym rozsypujemy mąkę, na drugim miksturę z krakersami a na trzecim rozkłócone jajka pomieszane z sosem czosnkowym. Kawałki mięsa moczmy najpierw w mące, następnie w jajku z sosem czosnkowym, na końcu obtaczamy krakersową panierką. Układamy kawałki mięsa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut.
Południowoafrykańskie piersi z kurczaka
W Wysokim naczyniu mieszamy pokruszone krakersy
Południowoafrykańskie piersi z kurczaka
Dodajemy sok i skórkę startą z dwóch cytrynek
Południowoafrykańskie piersi z kurczaka
ja użyłam blendera aby uzyskać jednolitą masę
Południowoafrykańskie piersi z kurczaka
panierowane kotlety ułożyłam na blasze, jednak polecam ułożyć je na papierze do pieczenia