haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Pomarańczowa brukselka z masłem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodka pomarańcza i gorzkawy smak brukselki doskonale się komponują i tworzą przepyszną jarzynkę do obiadu ...i nie tylko

Pomarańczowa brukselka z masłem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomarańczowa brukselka z masłem

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa brukselka z masłem
Pomarańczę myjemy i ścieramy z niej skórkę na tarce o małych oczkach. Brukselki przekrawamy na pół i kładziemy na suchej rozgrzanej patelni przekrojona stroną w dół.Zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. NIE MIESZAĆ! przykrywamy, zmniejszamy ogień i chwile dusimy. Gdy sok odparuje dokładamy masło, pokrojony szczypior i otartą skórkę z pomarańczy. Nadal nie mieszamy. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 2 minut.Brukselki powinny być od spodu lekko rumiane. Posypać gruba solą. Podawać na ciepło.
Pomarańczowa brukselka z masłem
Etap 1
Pomarańczowa brukselka z masłem
Etap 2

Tagi:

brukselka