wanpiro

wanpiro

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pomarańczowa pierś kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grillowana pierś kurczaka, ryż z kurkumą, galaretki pomarańczowe z agarem, sos pomarańczowy z melisą i chili.

Pomarańczowa pierś kurczaka

Składniki:

Pomarańczowa pierś kurczaka

 

  • Pierś kurczaka- 120g
  • Ryż paraboliczny- 30g
  • Sok pomarańczowy- 200ml
  • Papryka chili- 2szt. (odmiany nie za ostre)
  • Melisa- 10g
  • Agar-Agar- 2g
  • Kurkuma- łyżeczka
  • Sól- szczypta
  • Olej- 100ml (bardzo dobrze z chodzony)
  • Woda- 200ml
  • Masło- łyżka

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa pierś kurczaka
1. Przygotowujemy galaretki z soku pomarańczowego i agaru. Zagotowujemy około 100ml soku, następnie wsypujemy do niego agar i mieszamy. Po minucie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy miseczkę z wodą i drugą z olejem. Gdy sok zacznie delikatnie gęstnieć nabieramy go na łyżkę i delikatnie wlewamy do miseczki z olejem. Po około 1min. wyciągamy je i przekładamy do miseczki z wodą. Po przepłukaniu przekładamy na papierowe ręczniki. 2. Gotujemy ryż około 12minut. Przekładamy go na nagrzaną patelnie dodajemy łyżeczkę kurkumy i mieszamy podlewając go odrobinę wodą. 3. Przygotowujemy sos. Gotujemy resztę soku z papryką chili(rozcięta bez pestek)i melisą(zostawiamy 1 top do dekoracji) około 3min na koniec dodajemy masło. Redukujemy do dużej gęstości. 4. Tniemy kurczaka w plastry solimy i obsmażamy go na patelnie grillowej lub grillu. 5. Nakładamy wszystko na talerz i dekorujemy chili i melisą