Sposób przygotowania:
Kurczak w pomarańczowej potrawce
Mięso z kurczaka umyć . Ćwiartkę podzielić na pół. .Obrać i umyć warzywa . Kurczaka , warzywa , Kafir, pieprz ziarnisty , cebulę , pół łyżeczki soli, goździk- zalać wodą tak by zakryła mięso i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1,5 godziny .Przecedzić wywar .Wyjąć mięso i warzywa z wywaru *. Wywar doprawić maggi. Żółtka oddzielić od białek i zmieszać z sokiem z pomarańczy, cytryny i kilkoma łyżkami wywaru . Rozpuścić masło- wrzucić na nie otarte skórki pomarańczową i cytrynową - chwilę podsmażać. Posypać mąką . Zamieszać . Rozprowadzić zasmażkę chłodnym wywarem ( ok. 1,5 szklanki )** . Dodać żółtka z sokiem pomarańczowym . Doprawić solą i cukrem . Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania- w każdym razie ja usuwam skórki ), włożyć w sos i podgrzać . Podawać z ryżem na sypko i marchewką z groszkiem. Posypałam pokrojonymi listkami melisy bo jej cytrynowy zapach smak doskonale pasują do tego dania. * 1 wyjętą z bulionu marchewkę użyłam do zrobienia marchewki z groszkiem ( + 1/2 małej puszki konserwowego ) ** resztę bulionu można podać do popicia lub zrobić na nim drugą zupę *** to jest ilość na 2 porcje ( duże - pierś i ćwiartka ) , lub 2 mniejsze na jeden obiad i 2 mniejsze na drugi obiad np. kurczak gotowany obsmażany