Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym
Bazylię, natkę pietruszki i suszoną żurawinę posiekać. Dodać do nich odsączoną kukurydzę i twarożek (typu President). Dokładnie wymieszać. Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku tak, żeby otrzymać kieszonki. Oprószyć je w środku solą i pieprzem. Do środka mięsnych kieszonek nałożyć przygotowany farsz. Brzegi rozcięć złączyć i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz kłaść nadziane mięso, posypać z obu stron przyprawą do mięs. Mięso zrumienić mocno z obu stron. Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu, po 10 minut z każdej strony. Gotowe mięso zdjąć z patelni i na chwilę odłożyć. Pomarańczę obrać i wyfiletować (usunąć białe błonki), z resztek wycisnąć sok. Pomarańczę razem z sokiem dodać do pozostałości na patelni po smażeniu mięsa. Dodać też miód oraz obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wymieszać, dusić pod przykryciem kilka minut, aż pomarańcza się rozpadnie, a płyn częściowo odparuje. Sos zdjąć z ognia, dodać do niego masło. Mieszać energicznie, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy. Mięso kroić w ukośne plastry, układać na talerzu. Kawałki mięsa polać przygotowanym maślano - pomarańczowym sosem.
Netka
Cukiereczek13
Rossie
Beatris