Sposób przygotowania:
Pomarańczowe ciasteczka z cukrem
Do miski przesiać mąkę. Pomarańcza wyszorować w gorącej wodzie,osuszyć i zetrzeć z niego skórkę. Dodać ją do mąki. Przez siteczko wycisnąć sok z połówki bezpośrednio do miski. Dodać oba rodzaje cukru oraz jajko. Wymieszać. Dodać masło i lekko rozetrzeć je w palcach z mąką. Następnie zagnieść szybko ciasto. Powinno dobrze odchodzić od ręki. Zrobić kulę,owinąć folią i na około godzinę odłożyć do lodówki. Po wskazanym czasie wyjąć ciasto,podzielić na pól i cienko rozwałkować. Foremkami w dowolnych wzorach wycinać ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka delikatnie zwilżyć wodą i posypać cukrem pudrem po wierzchu ciastka. Piec przez 10-12 minut w 180 st. Wyjąć,ostudzić i podawać łakomczuchom:) Smacznego!
zbysiowa
monikaT83