MalgosiaZ

MalgosiaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Pomarańczowe muffiny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam muffiny dla nie zapowiedzianych gości , są szybkie w wykonaniu i pyszne.

Pomarańczowe muffiny

Składniki:

Pomarańczowe muffiny

 

  • Składniki: na 12 muffinów
  • 200g maki pszennej
  • 60g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 średnie pomarańcze
  • 1/4l soku pomarańczowego
  • 140g cukru
  • 1 jajo
  • 125g miękkiego masła

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe muffiny
Piekarnik nagrzac do 180 st. Mąkę przesiac i wymieszac z proszkiem do pieczenia i solą.Pomarańcze obrać, ściąć ze skórki białą skórkę od środka, pociąć na paseczki i usmażyć z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami wody. Miąższ pomarańczy pokroić na kawałki.. Z cukru i jajka utrzeć kremową masę, stopniowo dodawac masło. Do masy jajecznej dodać sok z pomarańczy, mąkę z proszkiem i solą. Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości, poukładać po 2-3 kawałki pociętego owocu i iec 20-25 minut, kontrolując muffiny i wyjąć, kiedy zarumienią się na złoto-brązowo. Muffiny zostawić w foremce na 5 minut, a potem przelożyć na kratkę do ostudzenia. Dekorować lukrem a na wierzch ułożyć usmażoną skórkę z cytryny..