Sposób przygotowania:
Pomarańczowiec na biszkopcie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawać olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Masa pomarańczowa: Sok przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki, rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Gęstą masą przełożyć upieczony biszkopt. Pomarańcze obrać ze skóry. Ostrym nożem wyfiletować owoce, usuwając błonki. Kawałki owoców ułożyć na wierzchu biszkoptu. Dwie galaretki rozpuścić w 600 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalać owoce na biszkopcie. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
misia5