Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pomarańczowiec na biszkopcie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne, mocno orzeźwiające ciasto pomarańczowe. Doskonały deser do kawy lub herbatki. Każdemu będzie smakować. Polecam!

Pomarańczowiec na biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowiec na biszkopcie

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Masa pomarańczowa:
  • 500ml soku pomarańczowego
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • Dodatkowo:
  • 3 duże pomarańcze
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Pomarańczowiec na biszkopcie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawać olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Masa pomarańczowa: Sok przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki, rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Gęstą masą przełożyć upieczony biszkopt. Pomarańcze obrać ze skóry. Ostrym nożem wyfiletować owoce, usuwając błonki. Kawałki owoców ułożyć na wierzchu biszkoptu. Dwie galaretki rozpuścić w 600 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalać owoce na biszkopcie. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.  
Pomarańczowiec na biszkopcie
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawać olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pomarańczowiec na biszkopcie
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Pomarańczowiec na biszkopcie
Sok przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki, rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Gęstą masą przełożyć upieczony biszkopt.
Pomarańczowiec na biszkopcie
Pomarańcze obrać ze skóry. Ostrym nożem wyfiletować owoce, usuwając błonki. Kawałki owoców ułożyć na wierzchu biszkoptu. Dwie galaretki rozpuścić w 600 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalać owoce na biszkopcie.