Sposób przygotowania:
Ciasto pomarańczowe w czekoladzie
Umyć pomarańcze, sparzyć skórkę wrzątkiem. Osuszyć owoce, otrzeć skórkę na drobnej tarce. Utrzeć tłuszcz z cukrem na masę o konsystencji gęstego kremu. W trakcie ucierania dodawać stopniowo cukier waniliowy, jajka oraz otartą skórke z pomarańczy. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Starannie wymieszać wszystkie składniki. Posmarować odrobiną tłuszczu podłużną formę keksową. Napełnić formę ciastem, wyrównać powierzchnię. Wstawić ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temp. 175 stop. C. Wycisnąć sok z obu pomarańczy, odmierzyć 4/5 szklanki soku. wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, wierzch nakłuć w wielu miejscach wykałaczką. Nasączyć jeszcze gorące ciasto sokiem. Odstawić do ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę z masłem kokosowym, posmarować ciasto. Kroić dopiero wtedy, gdy dobrze zastygnie.