Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pomarańczowo-czekoladowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe są aromatyczne i bardzo smaczne. Świetny dodatek do kawy.

Pomarańczowo-czekoladowe ciasteczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomarańczowo-czekoladowe ciasteczka

 

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko ugotowane
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki cukru perlistego

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo-czekoladowe ciasteczka
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dokładnie posiekać z masłem. Następnie dodać surowe i starte na tarce gotowane żółtko, skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy i startą na tarce o dużych oczkach czekoladę, spirytus. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie z ciasta formować sopelki o długości 5-6 cm. Nożem robić nacięcia po po obu stronach tworząc gałązki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem i posypać cukrem perlistym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 180 stopni.
Pomarańczowo-czekoladowe ciasteczka
Zrobione ciasto zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce
Pomarańczowo-czekoladowe ciasteczka
Z ciasta formować wałeczki w krztałcie sopelek
Pomarańczowo-czekoladowe ciasteczka
Nożem nacinać z obu stron tworząc gałązki