jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomarańczowo-dyniowy dżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dżem stanowi idealny dodatek do ciast czy deserów. Jednak najczęściej jem go w towarzystwie pieczywa i masła:). Uwielbiam takie śniadania!

Pomarańczowo-dyniowy dżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowo-dyniowy dżem

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo-dyniowy dżem
Dynie kroimy w drobną kostkę, plasterki. Tak przygotowaną przekładamy do garnka w którym będziemy ją smażyć i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 3-4 godzimy by puściła sok. Gdy dynia puści sok przekładamy ją na gaz. Dusimy by zmiękła. Między czasie obieramy ze skórki pomarańczę. Dokładnie usuwamy wszystkie skórki i białe części. Pomarańczę kroimy w kostkę, a następnie dokładamy do miękkiej dyni. Całość doprawiamy cynamonem. Smażymy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Gotowy dżem przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Pomarańczowo-dyniowy dżem
Obraną dynię zasypujemy cukrem . odstawiamy
Pomarańczowo-dyniowy dżem
Gdy dynia jest już gotowa dusimy ją, by zmiękła.
Pomarańczowo-dyniowy dżem
Między czasie dokładnie obieramy pomarańczę
Pomarańczowo-dyniowy dżem
pomarańczę dodajemy do dyni i razem smażmy

Tagi:

dynia