dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pomarańczowy biszkopt z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proste w przygotowaniu i smaczne ciasto.

Pomarańczowy biszkopt z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowy biszkopt z galaretką

 

  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • pomarańcze
  • galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy biszkopt z galaretką
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy startą skórkę z jednej pomarańczy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wlewamy ocet i mieszamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut. Na upieczonym i wystudzonym cieście układamy cząstki pomarańczy i zalewamy owoce tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 500 ml gorącej wody). Ciasto schładzamy. Smacznego.
Pomarańczowy biszkopt z galaretką
Jajka ucieramy z cukrem na pulchną masę.
Pomarańczowy biszkopt z galaretką
Do masy jajecznej dodajemy startą skórkę z pomarańczy.
Pomarańczowy biszkopt z galaretką
Stopniową dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, ciasto pieczemy ok 30 minut.
Pomarańczowy biszkopt z galaretką
Na cieście układamy owoce i zalewamy je galaretką.