Pomarańczowy "kawior" do deserów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe, pyszne kuleczki, którymi można ozdobić deser - zachwyt gości gwarantowany ;) Sok pomarańczowy można zastąpić dowolnym innym w ten sposób tworząc różne kolory.

Pomarańczowy "kawior" do deserów

Składniki:

Pomarańczowy "kawior" do deserów

 

  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka agaru
  • 1 szklanka schłodzonego przez noc w lodówce oleju
  • strzykawka

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy "kawior" do deserów
Sok z pomarańczy przelewamy przez sitko, by pozbyć się ewentualnych cząstek owocu. Dodajemy agar, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia na 2-3 minuty.

Strzykawkę napełniamy sokiem i delikatnie "upuszczamy" krople na powierzchnię schłodzonego oleju. Kiedy sok zaczyna mocno gęstnieć podgrzewamy go ponownie i tak do zużycia całego płynu.

Olej z utworzonym "kawiorem" przelewamy przez sitko (olej można potem dowolnie wykorzystać) i płuczemy kuleczki pod bieżącą wodą.

Przed ułożeniem na deserze osuszamy je na papierowym ręczniku.