slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pomarańczowy krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki krem pomarańczowy na bazie soku pomarańczowego. Jest pyszny i pasuje do naleśników, gofrów, placuszków czy do ciast.

Pomarańczowy krem

Składniki:

Pomarańczowy krem

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy krem
Żółtka przekładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy sok z pomarańczy. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając.

Gdy masa zacznie gęstnieć, zmniejszamy ogień(krem nie może się zagotować) i mieszamy cały czas podgrzewając ok. 2 minut.

Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy masło. Mieszamy aż masło się rozpuści.

Masę przelewamy do słoika i ostudzoną wstawiamy do lodówki gdzie krem zgęstnieje.