Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Pączki z krówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To moje pierwsze pączki, które przygotowałam sama. Wyszły idealnie pulchne, a w środku rozpływało się pyszne nadzienie z krówek. Polecam.

Pączki z krówką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki z krówką

 

 

  • Ciasto:
  • 4-5 szklanek mąki (przesianej przez sito)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 20 ml rumu
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • około 12 krówek ciągutek
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki tłustego mleka
  • Dodatkowo:
  • 3 kostki smalcu do smażenia (razem 750g)

Sposób przygotowania:

Pączki z krówką

Przygotowanie rozczynu

Pączki z krówką
Rozczyn do przygotowania pączków z krówką

Drożdże rozkruszyć i wrzucić do miski. Zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę i wymieszać aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Rośnięcie ciasta

Pączki z krówką
Rosnące ciasto na pączki z krówką i polewą

Wszystkie składniki na ciasto (prócz masła) wrzucić do miski. Dodać rozczyn i zmiksować dokładnie mikserem (spiralki), w razie potrzeby dosypując mąki (ciasto ma być gęste, tak aby łatwo się lepiło). Stopniowo, ciągle miksując dodawać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę i przerzucić do natartej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.

Nadziewanie pączków

Pączki z krówką
Układanie "krówek" na gotowym wyrośniętym cieście

Natartymi mąką dłońmi odrywać porcje ciasta, spłaszczać, układać "krówkę"

Pączki przed smażeniem

Pączki z krówką
Przed usmażeniem pączki muszą podwoić objętość

Pączki układać na natartych mąką talerzach lub stolnicy. Zakryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoją objętość (od 20 do 40 minut)

Smażenie pączków

Pączki z krówką
Pączki z krówką w trakcie smażenia na patelni

Smalec roztopić w głębokiej patelni. Pączki smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową, osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i ostudzić. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka i tak przygotowaną polewą polać wystudzone pączki.