Sposób przygotowania:
Pączki z krówkąPrzygotowanie rozczynu
Drożdże rozkruszyć i wrzucić do miski. Zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę i wymieszać aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Rośnięcie ciasta
Wszystkie składniki na ciasto (prócz masła) wrzucić do miski. Dodać rozczyn i zmiksować dokładnie mikserem (spiralki), w razie potrzeby dosypując mąki (ciasto ma być gęste, tak aby łatwo się lepiło). Stopniowo, ciągle miksując dodawać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę i przerzucić do natartej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
Nadziewanie pączków
Natartymi mąką dłońmi odrywać porcje ciasta, spłaszczać, układać "krówkę"
Pączki przed smażeniem
Pączki układać na natartych mąką talerzach lub stolnicy. Zakryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoją objętość (od 20 do 40 minut)
Smażenie pączków
Smalec roztopić w głębokiej patelni. Pączki smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową, osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i ostudzić. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka i tak przygotowaną polewą polać wystudzone pączki.