Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Pomidor nadziewany jarzynami - zapiekany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dla milosnikow wszelkich jarzyn i warzyw.. bardzo efektowa potrawa

Pomidor nadziewany jarzynami - zapiekany

Składniki:

Pomidor nadziewany jarzynami - zapiekany

 

  • Skladniki na 4 osoby:
  • 4 duze pomidory
  • 2 lodygi selera naciowego
  • 1/4 kalafiora
  • 100g fasolki zielonej
  • sol i pieprz
  • ew. smietana i Warzywko "Ziolowe"
  • Plaskie naczynie zaroodporne
  • piekarnik... :)

 

Sposób przygotowania:

Pomidor nadziewany jarzynami - zapiekany
Pomidory umyc i naciac wokol ogonka celem wydrazenia srodkow. Kalafior umyc, podzielic na malutkie rozyczki. Fasolke umyc, pokroic w male skosne kawaleczki. Seler umyc i pokroic w niezbyt grube plasterki (ok 3 mm) Kalafior, fasolke i seler ugotowac po kolei na parze, lub w wodzie ale naprawde tylko krociutko. Przygotowanie: Pomidory umyc i naciac wokol ogonka celem wydrazenia srodkow. Kalafior umyc, podzielic na malutkie rozyczki. Fasolke umyc, pokroic w male skosne kawaleczki. Seler umyc i pokroic w niezbyt grube plasterki (ok 3 mm) Kalafior, fasolke i seler ugotowac po kolei na parze, lub w wodzie ale naprawde tylko krociutko. Maja pozostac lekko twardawe. Rozgrzac piekarnik na temp. 200°C. 4 lyzki smietany wymieszac z pol lyzeczki ziolowego warzywka. Nalac po 1 1/2 lyzki do kazdego pomidora. Nalozyc ugotowanych warzyw. Reszta smietany polac na wierzchu. Ulozyc w zaroodpornym naczyniu i wstawic do goracego pieca na ok 7 minut. Na sam koniec jesli mamy funkcje grila w piekarniku, mozna na 2 minutki dopalic w temp. 220°C.