jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 472]

Ogórki na soli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ogórki są doskonałe do zjedzenia na kanapki jak i na zupę ogórkową. Warto zrobić takie przetwory.

Ogórki na soli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki na soli

 

Sposób przygotowania:

Ogórki na soli
Ogórki umyć dokładnie pod bieżącą wodą.

Przygotować zalewę:

Wodę zagotować na litr wody 1 łyżka stołowa soli.

Ogórki wkładać pionowo do słoików, do każdego słoika włożyć po kawałku chrzanu, liść laurowy, ząbek czosnku i koper świeży. Zalać gotującą zalewą ogórki i zakręcić, odwrócić słoik do góry dnem.

Po wystudzeniu odwrócić i pozostawić w kuchni na blacie około trzech dni do ukiszenia.

Po tym czasie wynieść ogórki do piwnicy.
Ogórki na soli
To są ogórki po trzech lub czterech bniach kiszenia