Sposób przygotowania:
Ogórki na soli
Ogórki umyć dokładnie pod bieżącą wodą.
Przygotować zalewę:
Wodę zagotować na litr wody 1 łyżka stołowa soli.
Ogórki wkładać pionowo do słoików, do każdego słoika włożyć po kawałku chrzanu, liść laurowy, ząbek czosnku i koper świeży. Zalać gotującą zalewą ogórki i zakręcić, odwrócić słoik do góry dnem.
Po wystudzeniu odwrócić i pozostawić w kuchni na blacie około trzech dni do ukiszenia.
Po tym czasie wynieść ogórki do piwnicy.
Przygotować zalewę:
Wodę zagotować na litr wody 1 łyżka stołowa soli.
Ogórki wkładać pionowo do słoików, do każdego słoika włożyć po kawałku chrzanu, liść laurowy, ząbek czosnku i koper świeży. Zalać gotującą zalewą ogórki i zakręcić, odwrócić słoik do góry dnem.
Po wystudzeniu odwrócić i pozostawić w kuchni na blacie około trzech dni do ukiszenia.
Po tym czasie wynieść ogórki do piwnicy.