jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Masełko zrobione własnoręcznie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie masełko smakuje niepowtarzalnie, zrobiłam je pierwszy raz ale nie ostatni. Ma smak dawnego, które pamiętam z dzieciństwa.

Masełko zrobione  własnoręcznie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masełko zrobione własnoręcznie

 

Sposób przygotowania:

Masełko zrobione własnoręcznie
Śmietanę schłodzoną przelać z kartonu do garnuszka wysokiego. Mikserem ubijać do momentu, aż pokażą się na śmietanie krupy. Przerwać ubijanie i całość przecedzić przez gazę lub gęste sitko. Łyżką posklejać w kulkę lub w gazie wycisnąć i rozwinąć.

Włożyć do zimnej wody i ugniatać, zmieniać kilka razy wodę. Uformować masełko i przełożyć na papier pergaminowy taki jak do pieczenia. Zapakować i włożyć do lodówki aby stężało. Gotowe do jedzenia -smacznego.
Masełko zrobione  własnoręcznie
Wlać do garnuszka śmietanę z kartonu 36 % i ubujać mikserem
Masełko zrobione  własnoręcznie
Ubijamy do momentu aż pokażą się krupy na śmietanie
Masełko zrobione  własnoręcznie
Przecedzić przez gęste sitko ,wlać wody i łyżką uformować masę maślaną
Masełko zrobione  własnoręcznie
Wodę zimną kilka razy zmienić i wyłozyć na papier masełko ,zapakować i włożyć do lodówki