migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Suszone pomidory w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Suszone pomidory w oleju uwielbiam. Wykorzystuje je do wielu rzeczy i lubie podjadać same prosto ze słoiczka. Suszenie zajmuje trochę czasu ale warto zrobić chociaż kilka słoiczków.

Suszone pomidory w oleju Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Suszone pomidory w oleju

 

  • podłużne pomidory lima
  • sól
  • olej
  • 2 ząbki czosnku do każdego słoiczka
  • 1-2 gałązki oregano do każdego słoiczka

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory w oleju
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół, wykroić zgrubienie po ogonku. Można łyżką wydrążyć nasionka ale ja akurat tego nie robiłam. Blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasno połówki pomidorów, skórką do dołu. Pomidory oprószyć lekko solą. Blaszki wstawić do piekarnika. Pomidory suszyć w temperaturze od 120C-80 C na funkcji termoobieg przy uchylonych drzwiczkach.

Suszenie trwa ok 5-7 godzin w zależności od tego jak soczyste są pomidory. Moje suszyły się ok 5 godzin ale ze względu na tegoroczna susze pomidorki nie były aż tak bardzo soczyste. Suszenie zaczynamy od temperatury 120 C, suszymy ok 2 godziny. Potem obserwujemy suszenie, jak pomidory za szybko się brązowią to zmniejszamy nieco temperaturę aby się nie przypaliły, na koniec dosuszamy już na tej najniższej.

Jeśli pomidorki są nierównej wielkości to trzeba je sortować podczas suszenia i odkładać te mniejsze bo one szybcej dosychają. Pomidory powinny być suche ale nadal elastyczne. Wysuszone zimne pomidorki ułożyć w słoiku.

Do słoiczka dodać czosnek i oregano (jeśli nie mam świeżych gałązek można dać suszone). Zalać gorącym ale nie wrzącym olejem. Zakręcić i odstawić do góry dnem.
Suszone pomidory w oleju
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół, wykroić zgrubienie po ogonku.
Suszone pomidory w oleju
Pomidory suszyć w temperaturze od 120C-80 C na funkcji termoobieg przy uchylonych drzwiczkach.
Suszone pomidory w oleju
Wysuszone zimne pomidorki ułożyć w słoiku. Do słoiczka dodać czosnek i oregano. Zalać gorącym ale nie wrzącym olejem.