Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pomidorowa kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa kalafiorowa z papryczką chili na pomidorowo.

Pomidorowa kalafiorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa kalafiorowa

 

  • 1/2 cebuli
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • olej do smażenia
  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 dużego kalafiora
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 3 liście pora
  • 3 liście selera
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pomidorowa kalafiorowa
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę chili pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). W garnku rozgrzać olej, wrzucić do niego cebulę, czosnek i papryczkę chili, zeszklić je. Marchewki obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Kalafior podzielić na niezbyt duże różyczki. Marchewki i kalafior wrzucić do garnka, wymieszać i smażyć razem ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Wlać do nich bulion, dodać umyte liście pora i selera, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je razem z koncentratem pomidorowym do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Pomidorowa kalafiorowa
Cebula czosnek i papryczka chli zeszklone na oleju.
Pomidorowa kalafiorowa
Marchewka i kalafior wrzucone do garnka i chwilę razem smażone.
Pomidorowa kalafiorowa
Warzywa zalane bulionem z dodatkiem liści pora i selera.
Pomidorowa kalafiorowa
Ziemniaki i koncentrat pomidorowy dodane do zupy.