Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pomidorowa w nowym, bardziej wykwintnym wydaniu, czyli przygotowywana na soku pomidorowym i zaserwowana z krewetkami.

Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami

Składniki:

Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami

 

  • sok pomidorowy- 1 litr,
  • woda- 1/2 litra,
  • włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała
  • cebula- 1 szt.,
  • czosnek- 2 ząbki,
  • krewetki koktajlowe- 200 g,
  • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,
  • olej- do smażenia,
  • świeża bazylia- do smaku,
  • ryż brązowy- 100 g (woreczek)

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami
Do garnka wlać 1/2 litra wody, wrzucić włoszczyznę oraz listek wraz zielem i gotować do czasu, aż warzywa będą na wpół miękkie (około 10 minut). W międzyczasie zeszklić na oleju pokrojoną cebulę, por oraz czosnek i dodać do wywaru warzywnego. Całość zblendować na gładki krem. Wlać sok pomidorowy, od razu też wrzucić krewetki i pod przykryciem gotować 10 minut. Posypać świeżą bazylią.