Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowa na utartych warzywach 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dziś nie miałyśmy specjalnej ochoty na nic. Taka kwaskowata pomidorówka bez mięsa z delikatnymi kluseczkami była akurat.

Pomidorowa na utartych warzywach 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa na utartych warzywach 2

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera wielkości użytej pietruszki
  • biała część pora
  • 1 duży albo 2 małe liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • przecier pomidorowy zagęszczany ( ok. 1 pełnej szklanki)
  • 3 szklanki wody
  • maggi w płynie
  • 3 jajka ( mnie się trafiły dwa z podwójnymi żółtkami)
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na utartych warzywach 2
Obrać i umyć warzywa. Utrzeć na tarce marchew, pietruszkę i seler . Por pokroić w cienkie pół plasterki. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia warzyw. Zalać wodą dodać szczyptę soli i gotować 20 minut. Wlać przecier. Zagotować. Jajka roztrzepać widelcem. Wlewać cienkim strumieniem na wrzącą zupę. Gotować minutę. Doprawić zupę do smaku maggi i cukrem. Podawać posypaną drobno usiekaną natką pietruszki. * Jeśli ktoś chce może podawać ze śmietanką lub kwaśną śmietaną - ja podaję bez. ** w tle książka o potrawach z pomidorów w kształcie pomidora :)
Pomidorowa na utartych warzywach 2
Utarte warzywa usmażyć na oleju do miękkości
Pomidorowa na utartych warzywach 2
Zalać wodą -lekko osolić i gotować przez 20 minut
Pomidorowa na utartych warzywach 2
Jajka rozbełtać widelcem tak by dokładnie się zmieszały
Pomidorowa na utartych warzywach 2
Do zupy wlać przecier a na gotującej się zupie ugotować kluseczki z samego jajka