kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Pomidorowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pożywna i sycąca zupa pomidorowa-klasyczna

Pomidorowa z ryżem

Składniki:

Pomidorowa z ryżem

 

  • por
  • seler
  • korzeń pietruszki
  • marchew
  • nać pietruszki
  • ryż
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 skrzydełka kurczaka lub porcja rosołowa
  • sól
  • śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z ryżem
Z porcji rosołowej/skrzydełek oraz warzyw gotujemy bulion.
Marchewkę kroimy w plasterki! Resztę można dodać w całości.
Po około 45 minutach wyjmujemy warzywa-z wyjątkiem marchewki która zostawiamy w zupie.
Ważne by wywar gotować na wolnym ogniu.
Wsypujemy ryż i gotujemy go w wywarze do miękkości.
Dodajemy pokrojoną drobniutko natkę pietruszki.
Po około 10 minutach można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Zabielamy śmietanka- im jej więcej tym zupa bardziej kremowa i słodkawa.
Na sam koniec solimy do smaku.

Smacznego!