ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Pomidorowy krem z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyraźna w smaku, mocno czerwona i rozgrzewająca filiżanka kremu pomidorowego.

Pomidorowy krem z winem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidorowy krem z winem

 

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu z kury
  • 6 średnich pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml wina białego
  • 10 listków bazylii
  • 2 łyżeczki posiekanego oregano
  • ok 10 zielonych oliwek
  • oliwa
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidorowy krem z winem
W bulionie gotuję pokrojoną marchewkę i paprykę. Na rozgrzanej oliwie zeszkliłam czosnek przeciśniety przez praske, dodałam pomidory obrane ze skórki i smażyłam około 10 minut. Dodałam przecier pomidorowy i smażyłam jeszcze chwilkę. Całość przeniosłam do garnka, dodalam oliwki i zmiksowałam. Dodałam wino i gotowałam jeszcze 10 minut. Dodałam zioła i przyprawiłam do smaku sola i pieprzem. Doskonale smakuje bagietką czosnkową i grissini z oplecionym szynką parmeńską. Smacznego
Pomidorowy krem z winem
Na patelni rozgrzałam oliwę czosnkową ale zwykła tez jest bardzo dobra
Pomidorowy krem z winem
Wszystkie warzywa w zupie są już miękkie
Pomidorowy krem z winem
A skoro są miękkie to czas je zmiksować SMACZNEGO