gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Pomidory faszerowane papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przyszedł mi do głowy pomysł na taką zakąskę. Przyznam szczerze, że robiłam ją pierwszy raz, a natchnęły mnie... pomidory, które już od kilku dni siedzą w lodówce.

Pomidory faszerowane papryką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pomidory faszerowane papryką

 

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane papryką
Pomidory przekroić na pół. Wyjąć z nich miąższ, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Paprykę czerwoną i żółtą (wcześniej usunąć należy gniazda nasienne) pokroić także w kostkę.

Kromkę chleba rwiemy na mniejsze kawałki, skórkę odkładamy (nie będzie potrzebna), dodajemy trochę poszatkowanego szczypiorku. Doprawiamy solą i mieszamy.

Wydrążone pomidory napełniamy farszem, posypujemy obficie bułką tartą i smażymy od strony bułki na patelni.

Kiedy bułka tarta się zapiecze, przekładamy na półmiski, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 
Pomidory faszerowane papryką
Najpierw pomidory przekrawamy i wydrążamy miąższ
Pomidory faszerowane papryką
papryki kroimy w kostkę i przekłądamy do miski z miąższem
Pomidory faszerowane papryką
Dodajemy porawany na mniejsze kawałki kromkę chleba
Pomidory faszerowane papryką
Faszerujemy pomidory, dodajemy farsz, posypujemy bułką tartą
Pomidory faszerowane papryką
Smażymy z jednej strony na patelni
Pomidory faszerowane papryką
Pomidory faszerowane papryką- pyszna zakąska