Sposób przygotowania:
Pomidory faszerowane
Odkroic plasterek z każdego pomidora , ktory bedzie robil za kapelusz. Wydrazyc pomidor i zachowac na boku wydrazony miazsz, przyda sie do farszu. Posolic pomidory wewnatrz i polozyc je do gory “nogami” na siatce do grila zeby woda sciekla. Chleb namoczyć w mleku. Wymieszać mięso mielone ( ja uzylam resztek perliczki i kurczaka oraz troche mielonego wieprzowego), pokrojona szynke, posiekane szalotki, posiekane zioła, zmiażdżony czosnek.Następnie dodać namoczony i odsaczony z mleka chlebek oraz jajko. Doprawic oliwą, solą i pieprzem, dodac szczyptę pikantnej papryki oraz miazsz z podorow, jesli farsz jest suchy.Wlozyc farsz do pomidorów.Umieścić pomidory w dużym naczyniu do pieczenia w piekarniku, przykryc faszerowane pomidory, kapeluszami. Piec w piekarniku, nagrzanym do 170° przez ok 40 minut. Podawac z ryzem, pomidorki I tak puszcza soczek, wiec ryz bedzie w sosie wlasnym z pomidorow.