misiuka

misiuka

Kucharz
[Przepisów: 18]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Pomidory faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na pomidory faszerowane z roznym mieskiem, wlasciwie kazde miesko sie nadaje, ktore Wam zostalo i nie wiecie co z nim zrobic.

Pomidory faszerowane

Składniki:

Pomidory faszerowane

 

  • 10 duzych pomidorów
  • 2 kromki chleba lub bulka
  • 10cl mleka
  • 150 g mięsa (wieprzowe lub wołowe albo drobiowe)
  • 200 g dobrej szynki
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • Pietruszka, estragon, tymianek, gałązką mięty
  • 1 jajko
  • 3 cl oliwy z oliwek
  • Papryka zmielona (moze byc pikantna, jak ktos lubi)
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane
Odkroic plasterek z każdego pomidora , ktory bedzie robil za kapelusz. Wydrazyc pomidor i zachowac na boku wydrazony miazsz, przyda sie do farszu. Posolic pomidory wewnatrz i polozyc je do gory “nogami” na siatce do grila zeby woda sciekla. Chleb namoczyć w mleku. Wymieszać mięso mielone ( ja uzylam resztek perliczki i kurczaka oraz troche mielonego wieprzowego), pokrojona szynke, posiekane szalotki, posiekane zioła, zmiażdżony czosnek.Następnie dodać namoczony i odsaczony z mleka chlebek oraz jajko. Doprawic oliwą, solą i pieprzem, dodac szczyptę pikantnej papryki oraz miazsz z podorow, jesli farsz jest suchy.Wlozyc farsz do pomidorów.Umieścić pomidory w dużym naczyniu do pieczenia w piekarniku, przykryc faszerowane pomidory, kapeluszami. Piec w piekarniku, nagrzanym do 170° przez ok 40 minut. Podawac z ryzem, pomidorki I tak puszcza soczek, wiec ryz bedzie w sosie wlasnym z pomidorow.