migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Pomidory krojone na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zimą często używam pomidorów krojonych z puszki. Są zdecydowanie lepsze w smaku niż te świeże, które zimową porą w ogóle nie mają smaku. W tym roku pomidorki pięknie mi obrodziły więc postanowiłam zrobić sobie zapasy z własnych słodkich pomidorów.

Pomidory krojone na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidory krojone na zimę

do słoika

przecier

  • 2 kg mięsistych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 1,5 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pomidory krojone na zimę
Pomidory na przecier (2 kg) dokładnie umyć. Każdego pomidora naciąć na czubku. Zalać wrzątkiem i parzyć ok 3-4 minuty. Następnie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki.

Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, zgrubienia po ogonku wykroić i wyrzucić. Pokrojone pomidory przełożyć do garnka.

Zagotować i gotować kilka minut aby się rozpadły. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać sól i cukier. Ponownie zagotować i gotować ok 10 minut aby przecier nieco odparował i zgęstniał.

Pomidory do słoików (2,5 kg) również obrać ze skórki w ten sam sposób co pomidory na przecier. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić w kostkę. Przełożyć do słoików.

Pomidory w słoikach zalać przygotowanym wcześniej przecierem. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami.

Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzenia.

Z tej ilości składników wyszło mi 6 słoiczków o pojemności ok 500 ml. 
Pomidory krojone na zimę
Pomidory na przecier (2 kg) dokładnie umyć. Każdego pomidora naciąć na czubku.
Pomidory krojone na zimę
Pomidory do słoików (2,5 kg) również obrać ze skórki w ten sam sposób co pomidory na przecier.
Pomidory krojone na zimę
Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić w kostkę. Przełożyć do słoików.
Pomidory krojone na zimę
Pomidory w słoikach zalać przygotowanym wcześniej przecierem. Słoiki dobrze zakręcić.