Sposób przygotowania:
Leczo na zimę
Paprykę kroimy dość grubo. Pomidory zalewamy wrzątkiem, po minucie odcedzamy i zalewamy zimną wodą- obieramy skórki i kroimy na ćwiartki Można też przetrzeć pomidory przy pomocy maszynki do przecierania. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę wraz z cebulą i olejem wkładamy do rondla i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszamy uważając, żeby warzywa się nie przypaliły. Gdy papryka zmięknie dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 10 minut. Pod koniec dodajemy sól i paprykę w proszku. Nakładamy mocno ugniatając do wyparzonych słojów - najlepiej 3/4 lub 1 litrowych. Zamykamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy na 24 h, a potem pasteryzujemy 25-30 minut