czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo pyszne danie obiadowe, które można przygotować dzień wcześniej i jedynie zapiec tuż przed podaniem.

Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą

Składniki:

Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą

ETAP 1:

Kurczak zapiekany z warzywami i mozarellą
mięso doprawić i obsmażyć z obu stron na złoto.

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na około 6 kawałków. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na odrobinie oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor.

Zdjąć z ognia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

ETAP 2:

Kurczak zapiekany z warzywami i mozarellą
na każdym kawałku położyć plaster pomidora.

Pomidory pokroić w plastry, rozłożyć po jednym plasterku na każdym kawałku mięsa.

ETAP 3:

Kurczak zapiekany z warzywami i mozarellą
na każdym kawałku rozłożyć farsz i zapiec.

Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w krótkie słupki.

Podsmażyć wraz z grzybami na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa. Dodać odsączone, posiekane kapary oraz puszkę pomidorów wraz zalewą. Dusić, aż płyn całkowicie odparuje.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką oraz oregano. Farsz rozłożyć na każdym kawałku mięsa i przykryć plasterkiem mozzarelli i posypać odrobiną startego żółtego sera.

Piec około 10-15 minut w temp. 180 st.


Tagi:

mięso warzywa