Stek z tuńczyka z salsą pomidorową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tuńczyk jest rybą bardzo zdrową i smaczną, stek przygotowuje się błyskawicznie, więc na szybki obiad jak znalazł.

Stek z tuńczyka z salsą pomidorową

Składniki:

Stek z tuńczyka z salsą pomidorową

 

  • 250 g polędwicy z tuńczyka
  • ok. 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli

Salsa pomidorowa

  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka drobnego posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Stek z tuńczyka z salsą pomidorową
Tuńczyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy z obu stron olejem. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 15 minut.

Z umytych pomidorów usuwamy gniazda nasienne, miąższ drobno kroimy. Do pomidorów dodajemy posiekaną cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy olej i mieszamy.

Rybę smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni z obu stron, jednak nie dłużej niż 3 minuty z każdej strony (czas zależy od tego, jak wypieczone mięso lubicie).

Usmażone przekładamy na talerz, na wierzch wykładamy salsę pomidorową. 

Tagi:

sos danie ryba