Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy z bazylią do słoików na zimę
Pomidory oparzamy i ściągamy skórkę, usuwamy gniazda nasienne z nasionami, kroimy w cząstki i przekładamy do malaksera i miksujemy na gęsty mus, przelewamy do garnka.
Garnek ustawiamy na ogniu, dodajemy sól i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 4 godziny do częściowego odparowania i zgęstnienia.
Następnie sos przecieramy przez sito by usunąć ewentualne nasiona. Gęsty przecier przekładamy do garnka, dodajemy posiekaną bazylię zagotowujemy. Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy.
Pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnych ciemnych miejscach np. w piwnicy.
Garnek ustawiamy na ogniu, dodajemy sól i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 4 godziny do częściowego odparowania i zgęstnienia.
Następnie sos przecieramy przez sito by usunąć ewentualne nasiona. Gęsty przecier przekładamy do garnka, dodajemy posiekaną bazylię zagotowujemy. Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy.
Pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnych ciemnych miejscach np. w piwnicy.