bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 848]

Sos słodko-kwaśny na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tak przygotowany sos bardzo często wykorzystuję na szybki obiad gdy mam mało czasu . Podsmażam pokrojone piersi z kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu.

Sos słodko-kwaśny na zimę

Składniki:

Sos słodko-kwaśny na zimę

 

Sposób przygotowania:

Sos słodko-kwaśny na zimę
Pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, przekładamy do większego garnka, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 12 godzin.

Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy.

Gotujemy wszystko razem przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut.

Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Pozostawiamy do ostygnięcia.