Sposób przygotowania:
Sos słodko-kwaśny na zimę
Pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, przekładamy do większego garnka, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy.
Gotujemy wszystko razem przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut.
Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy.
Gotujemy wszystko razem przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut.
Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Pozostawiamy do ostygnięcia.