aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Popękane ciastka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne czekoladowe ciasteczka

Popękane ciastka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Popękane ciastka

 

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Popękane ciastka
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną i olejek waniliowy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Takie czekoladowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez godzinę w lodówce lub przez 15 minut w zamrażarce. Następnie formujemy kuleczki, obtaczamy je w cukrze pudrze. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach.
Popękane ciastka
rozpuszczamy czekolade z maslem i kawa rozpuszczalna
Popękane ciastka
ucieramy jajka z cukrem na puszysta mase
Popękane ciastka
dodajemy rozpuszczona czekolade i miksujemy
Popękane ciastka
ukladamy kuleczki na blaszce i splaszczamy