Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Pory w sosie winegret

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pory w sosie winegret , bardzo zdrowe i szybkie do ugotowania.

Pory w sosie winegret

Składniki:

Pory w sosie winegret

 

  • 6 średnich sztuk por,
  • 3 łyżki ocet biały,
  • 1 łyżeczka musztarda delikatesowa,
  • 175 ml olej roślinny,
  • 10 gałązek pietruszka świeża

 

Sposób przygotowania:

Pory w sosie winegret
Pory oczyszczamy a następnie płuczemy pod wodą, obcinamy korzonki i część górną.
Przecinamy każdy por wzdłuż lecz nie do końca żeby się nam nie rozsypały.
Zwijamy w końcach tzn : na końcu i na początku mniej więcej po środku tych dwóch lokacji.
Wkładamy tak przyrządzone pory do garnka z gotującą się wodą i gotujemy około 15-20minut.

Gdy pory się nam już ugotują wykładamy je na sitko i przepłukujemy zimną wodą następnie suszymy na świeżej ściereczce , możemy pokroić kawałki na mniejsze .

Sos:
W misce mieszamy ocet winny z musztardą dodać olej.

Podlewać na talerzu.