jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowa zupa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa owocowa z makaronem to idealne danie na letnie, upalne dni. Gasi pragnienie, jest aromatyczna, orzeźwiająca, słodka, a co za tym idzie lubiana zwłaszcza przez najmłodszych.

Porzeczkowa zupa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Porzeczkowa zupa

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Porzeczkowa zupa

ETAP 1

Porzeczkowa zupa
Owoce z cukrem zagotowujemy

Porzeczki myjemy i dokładnie osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka. Dodajemy do nich około 2-3 łyżki cukru i stawiamy na ogniu. Owoce podgrzewamy około 10-15 minut do momentu jak zmiękną i puszczą sok.

ETAP 2

Porzeczkowa zupa
Przez gęste sito przecieramy rozgotowane porzeczki

Gotowe przecieramy przez sito, by usunąć pestki i skórki. Jednocześnie uzyskujemy czysty sok porzeczkowy.

ETAP 3

Porzeczkowa zupa
Zupę zagęszczamy mąką ziemniaczaną

Otrzymany sok ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do niego wodę. W oddzielnej, niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotującą zupę.

ETAP 4

Porzeczkowa zupa
Cynamonem doprawiamy naszą zupę

Całość zagotowujemy oraz doprawiamy do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem. Zupę pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

ETAP 5

Porzeczkowa zupa
Zgodnie z przepisem na opakowaniu gotujemy makaron

Między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Letnią zupę porcjujemy na talerze. Podajemy ją z makaronem oraz śmietanowymi kleksami. Całość dekorujemy młodymi listkami porzeczki i podajemy.