Sposób przygotowania:
Porzeczkowa zupaETAP 1
Porzeczki myjemy i dokładnie osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka. Dodajemy do nich około 2-3 łyżki cukru i stawiamy na ogniu. Owoce podgrzewamy około 10-15 minut do momentu jak zmiękną i puszczą sok.
ETAP 2
Gotowe przecieramy przez sito, by usunąć pestki i skórki. Jednocześnie uzyskujemy czysty sok porzeczkowy.
ETAP 3
Otrzymany sok ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do niego wodę. W oddzielnej, niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotującą zupę.
ETAP 4
Całość zagotowujemy oraz doprawiamy do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem. Zupę pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
ETAP 5
Między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Letnią zupę porcjujemy na talerze. Podajemy ją z makaronem oraz śmietanowymi kleksami. Całość dekorujemy młodymi listkami porzeczki i podajemy.
Jagodowa
Magdalena88