agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Rumuńska zupa jabłkowa z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupa o dość oryginalnym smaku i połączeniu w zupie jabłek i mięsa wieprzowego. Mężowi bardzo posmakowała.

Rumuńska zupa jabłkowa z mięsem

Składniki:

Rumuńska zupa jabłkowa z mięsem

 

  • 60 dag chudej łopatki wieprzowej lub szynki,
  • 50 dag kwaśnych jabłek,
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżka mąki,
  • 400 ml śmietany 22% lub 30%,
  • majeranek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rumuńska zupa jabłkowa z mięsem
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy kroimy w kostkę.

Mięso i marchewkę wkładamy do garnka, wlewamy około 7 szklanek wody i gotujemy., aż mięso będzie miękkie.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do zupy, przyprawić majerankiem. Gotować 10 minut. Na końcu zabielić śmietaną wymieszaną z mąką.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.