SUPERPRZEPIS

Zupa rzodkiewkowa

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Zupa rzodkiewkowa

Bardzo smaczna, lekka, szybka w przygotowaniu zupa z dodatkiem rzodkiewki i koncentratu pomidorowego.

Składniki:

Zupa rzodkiewkowa

 

  • 10 cm kawałek pora
  • 50 g selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • olej do smażenia
  • 3 ziemniaki
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 małe pęczki rzodkiewek

Sposób przygotowania:

Zupa rzodkiewkowa

Etap 1

Zupa rzodkiewkowa
Oczyszczone i rozdrobnione warzywa smażone na oleju.

Pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić.

Marchewkę obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany w garnku olej.

Podsmażać razem kilka minut często mieszając.

Etap 2

Zupa rzodkiewkowa
Oczyszczone umyte i pokrojone ziemniaki i rzodkiewki.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Rzodkiewki oczyścić z liści i korzonków, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Etap 3

Zupa rzodkiewkowa
Podsmażone w garnku warzywa zalane bulionem drobiowym.

Ziemniaki i rzodkiewki dodać do warzyw w garnku, jeszcze kilka minut razem podsmażać.

Podsmażone warzywa zalać bulionem, dodać trochę pieprzu i pomidory suszone. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 4

Zupa rzodkiewkowa
Koncentrat pomidorowy dodany do gotującej się zupy.

Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Pogotować jeszcze 2-3 minuty.

Etap 5

Zupa rzodkiewkowa

Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.


Tagi:

warzywa zupa