Sposób przygotowania:
Zupa ze świeżych ogórków z soczewicąEtap 1

Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa wrzucić na rozgrzany w garnku olej, kilka minut podsmażać często mieszając.
Etap 2

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać razem z soczewicą do warzyw w garnku. Jeszcze chwilę podsmażać nie przerywając mieszania.
Etap 3

Warzywa zalać bulionem, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Etap 4

Ogórka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Tartego ogórka przełożyć razem z wytworzonym sokiem na rozgrzaną patelnię, dodać masło. Dusić na średnim ogniu często mieszając, aż ogórek zmięknie, a płyn odparuje. Podsmażać dalej 2-3 minuty cały czas mieszając.
Etap 5

Do podsmażonego ogórka dodać ajvar, jeszcze chwilę podsmażać.
Etap 6

Ogórka dodać do gotującej się zupy, wymieszać.
Etap 7

Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.