Sposób przygotowania:
Porzeczkowe semifreddoEtap 1
Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy. Następnie zasypujemy je cukrem kryształem i stawiamy na ogniu. Gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie puszczą sok i zmiękną. Gotowe przecieramy przez gęste sito. W ten sposób uzyskamy ok 1,5 szklanki gęstego musu porzeczkowego. Gotowy mus możemy dosłodzić, według uznania. Mus studzimy.
ETAP 2
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Etap 3
W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Ubitą słodzimy cukrem pudrem i łączymy z przygotowaną pianą.
Etap 4
Do całość wlewamy mus owocowy. Całość delikatnie mieszamy – tak by składniki nie połączyły się idealnie, a kolor nie był jednolity.
Etap 5
Masę przekładamy do plastikowej lub silikonowej formy (u mnie o pojemności 1,2 l).
Deser wkładamy na około 6 godzin do zamrażalki. Gotowy, zastygnięty wyciągamy, kroimy w plastry i podajemy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.
Magdalena88
Marika-