SUPERPRZEPIS

Porzeczkowe semifreddo

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Porzeczkowe semifreddo Więcej zdjęć (3)

To nieskomplikowany deser, który zawsze się udaje, a w ciepłe dni jest niezastąpiony. Dodatkowo do jego przygotowania nie potrzebujemy maszyny, której brak czasem jest przyczyną, że boimy się wykonać domowych lodów!

Składniki:

Porzeczkowe semifreddo

Składniki

  • 2 białka,
  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 500 gram porzeczki czarnej,
  • około 3 łyżki cukru kryształu,
  • szczypta soli,
  • Świeże owoce, listki porzeczki oraz cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe semifreddo

Etap 1

Porzeczkowe semifreddo
Gotowe porzeczki przecieramy przez gęste sito.

Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy. Następnie zasypujemy je cukrem kryształem i stawiamy na ogniu. Gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie puszczą sok i zmiękną. Gotowe przecieramy przez gęste sito. W ten sposób uzyskamy ok 1,5 szklanki gęstego musu porzeczkowego. Gotowy mus możemy dosłodzić, według uznania. Mus studzimy.

ETAP 2

Porzeczkowe semifreddo
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Etap 3

Porzeczkowe semifreddo
Do ubitej śmietanki dodajemy pianę z białek

W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Ubitą słodzimy cukrem pudrem i łączymy z przygotowaną pianą.

Etap 4

Porzeczkowe semifreddo
Do całość wlewamy mus owocowy. Całość delikatnie mieszamy

Do całość wlewamy mus owocowy. Całość delikatnie mieszamy – tak by składniki nie połączyły się idealnie, a kolor nie był jednolity.

Etap 5

Porzeczkowe semifreddo
Masę przekładamy do plastikowej lub silikonowej formy (u mnie o pojemności 1,2 l).

Masę przekładamy do plastikowej lub silikonowej formy (u mnie o pojemności 1,2 l).
Deser wkładamy na około 6 godzin do zamrażalki. Gotowy, zastygnięty wyciągamy, kroimy w plastry i podajemy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.