Sposób przygotowania:
Semifreddo wiśniowe
Wiśnie pozbawione pestek włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą dużo soku. Na tym etapie można trochę zmiksować blenderem. Wsypać połowę z podanej porcji cukru. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie i kiedy cukier się rozpuści wlać mąkę. Zagotować. Odłożyć ok 3 łyżek wiśni i wyłożyć na dnie formy. Formę - keksówkę najlepiej wyłożyć folią spożywczą. Mleko zagotować, a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Wlewać powoli jeszcze ciepłe mleko do żółtek stale ucierając. Mieszankę jajeczną połączyć z wiśniami. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać w wiśnie. Wylać masę do przygotowanej keksówki. Wstawić do zamrażalnika na około 4godziny. Przed podaniem wstawić do lodówki na 20-30min. Smacznego!
marietta