Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Semifreddo wiśniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Intensywnie wiśniowy deser lodowy. Semifreddo oznacza na pół zmrożony, dlatego zaleca się go pozostawienie na ok 20 min w lodówce przed podaniem.

Semifreddo wiśniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Semifreddo wiśniowe

 

Sposób przygotowania:

Semifreddo wiśniowe
Wiśnie pozbawione pestek włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą dużo soku. Na tym etapie można trochę zmiksować blenderem. Wsypać połowę z podanej porcji cukru. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie i kiedy cukier się rozpuści wlać mąkę. Zagotować. Odłożyć ok 3 łyżek wiśni i wyłożyć na dnie formy. Formę - keksówkę najlepiej wyłożyć folią spożywczą. Mleko zagotować, a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Wlewać powoli jeszcze ciepłe mleko do żółtek stale ucierając. Mieszankę jajeczną połączyć z wiśniami. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać w wiśnie. Wylać masę do przygotowanej keksówki. Wstawić do zamrażalnika na około 4godziny. Przed podaniem wstawić do lodówki na 20-30min. Smacznego!
Semifreddo wiśniowe
Wydrylowane wiśnie podgrzewać na malym ogniu.
Semifreddo wiśniowe
Żółtka utrzeć do białości z połową podanego cukru.
Semifreddo wiśniowe
Mieszankę mleczno - jajeczną połączyć z wiśniami.
Semifreddo wiśniowe
Ubitą kremówkę wmieszać delikatnie do wiśni.