Sposób przygotowania:
Tort bezowy(lodowy) mocno truskawkowy
Krążki bezowe: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, gdy cukier jest prawie rozpuszczony dodajemy sok cytryny ciągle ubijając oraz kwasek cytrynowy. Całość ubijamy tak długo aż piana będzie lśniąca i sztywna a cukier całkowicie rozpuszczony. Na papierze do pieczenia rysujemy koła o średnicy ok. 26 cm (można odrysować tortownicę lub talerz). Przygotowujemy 4 takie papiery. Rękawem cukierniczym wyciskamy gwiazdki wewnątrz kół. Jedno kółko wypełniamy całkowicie a pozostałe 3 wypełniamy tylko brzegi(środek pozostaje pusty. Z pozostałej piany wyciskamy trójkąty długości ok. 12-13 cm szerokości 3cm. (potrzebujemy 14 trójkątów)Wkładamy blachy do pieca nagrzanego do temp. 120 stopni i suszymy ok. 90 minut, można włączyć termo obieg, sprawdzamy czy zanadto beza się nie rumieni, wtedy zmniejszamy temperaturę. (Ja dzieliłam pieczenie bezy na 2 dni) Masa śmietanowa: Truskawki płuczemy i dobrze odsączamy; truskawki pozbawiamy szypułek. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. 300g truskawek miksujemy z cukrem. Pozostałe truskawki dzielimy na mniejsze cząstki. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i dodajemy zmiksowane truskawki oraz płynną żelatynę. Na paterze kładziemy cały krążek bezowy i wykładamy część masy śmietanowej, na masie kładziemy część truskawek. Na to dajemy trochę masy i przykrywamy drugim krążkiem bezowym pustym w środku. Robimy tak z pozostałymi krążkami a wnętrze tortu wypełniamy masą śmietanową i truskawkami. Z pozostałej masy robimy na torcie gwiazdę (powinno być 7 linii przecinających na środku), przy brzegu tortu na każdej linii robimy dosyć dużą rozetkę z masy. Na tym układamy trójkąty bezowe. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Taki tort można zamrozić i podać jako tort lodowy. SMACZNEGO
kasiunia.1981
domel
domel
od soboty czaję się na ten torcik....
jovi
cherry