Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Postrzępione ziemniaki pieczone w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne młode ziemniaczki nie tylko wyglądają niesamowicie, równie wspaniale smakują, Gorąco polecam.

Postrzępione ziemniaki pieczone w śmietanie

Składniki:

Postrzępione ziemniaki pieczone w śmietanie

 

  • 6 niedużych ziemniaków najlepiej młodych
  • około pół litra wiejskiej śmietany
  • cebula
  • przyprawy u mnie : sól, cukier brązowy, czosnek, rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, estragon, chili, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Postrzępione ziemniaki pieczone w śmietanie
Młode ziemniaczki obieramy lub lepiej skrobiemy. Lekko ścinamy podstawę. Nacinamy, tak jak widać na zdjęciu. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojoną cebulę. Posypujemy przyprawami. Zalewamy kwaśną śmietaną. Zapiekamy około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Posypujemy ulubioną zieleniną. Podajemy z drugim daniem.