Sposób przygotowania:
Ośmiornica na rukoli z czereśniowym sosem
Ośmiornicę rozmrażamy, oczyszczamy, obijamy tłuczkiem.
Zagotowujemy wodę na wrzątek, zanurzamy ośmiornicę 3 razy.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną dość grubo cebulę, dodajemy czosnek, wrzucamy ośmiornicę i czekamy, aż puści soki. Dodajemy wino, wrzucamy sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę oraz wydrążone czereśnie. Ośmiornicę dusimy ok. godziny - sprawdzamy jej miękkość za pomocą noża.
Uduszoną ośmiornicę kroimy na macki, a resztę mięsa na kawałki.
Z podanych składników robimy marynatę, marynujemy kawałki ośmiornicy, grillujemy.
Robimy sos: czereśnie dzielimy na połówki, usuwamy pestki, wrzucamy do blendera. Dolewamy wino, ocet winny, ocet balsamiczny, dodajemy miód, chili. Blendujemy.
Rukolę myjemy, osuszamy. Pomidorki kroimy na połówki. Parmezan ścieramy na tarce. Rukolę łączymy z pomidorami, układamy na talerzu, pospujemy serem. Układamy na sałatce kawałki ośmiornicy.
Podajemy z czereśniowo - winnym sosem.
Zagotowujemy wodę na wrzątek, zanurzamy ośmiornicę 3 razy.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną dość grubo cebulę, dodajemy czosnek, wrzucamy ośmiornicę i czekamy, aż puści soki. Dodajemy wino, wrzucamy sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę oraz wydrążone czereśnie. Ośmiornicę dusimy ok. godziny - sprawdzamy jej miękkość za pomocą noża.
Uduszoną ośmiornicę kroimy na macki, a resztę mięsa na kawałki.
Z podanych składników robimy marynatę, marynujemy kawałki ośmiornicy, grillujemy.
Robimy sos: czereśnie dzielimy na połówki, usuwamy pestki, wrzucamy do blendera. Dolewamy wino, ocet winny, ocet balsamiczny, dodajemy miód, chili. Blendujemy.
Rukolę myjemy, osuszamy. Pomidorki kroimy na połówki. Parmezan ścieramy na tarce. Rukolę łączymy z pomidorami, układamy na talerzu, pospujemy serem. Układamy na sałatce kawałki ośmiornicy.
Podajemy z czereśniowo - winnym sosem.