Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Ośmiornica na rukoli z czereśniowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ośmiornica może być pyszna! Dobrze przyrządzona, jest mięciutka i rozpływa się w ustach. Tym razem ośmiornicę podałam na sałatce rukoli, z sosem czereśniowym.

Ośmiornica na rukoli z czereśniowym sosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ośmiornica na rukoli z czereśniowym sosem

 

  • ośmiornica - ok. 800 g (u mnie mrożona)
  • 1 cytryna
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garść czereśni
  • 200 ml czerwonego wina do ośmiornicy
  • oliwa
  • Marynata: 4 łyżki oliwy, czosnek granulowany (szczypta), ostra papryka w proszku (1/3 łyżeczki), natka pietruszki
  • Sos czereśniowy:
  • czerwonego wytrawanego wina, szczypta chili, łyżka octu winnego, 1/2 łyżki octu balsamicznego, 1/2 łyżki miodu
  • Rukola
  • Pomidorki koktajlowe
  • kawałek parmezanu

Sposób przygotowania:

Ośmiornica na rukoli z czereśniowym sosem
Ośmiornicę rozmrażamy, oczyszczamy, obijamy tłuczkiem.

Zagotowujemy wodę na wrzątek, zanurzamy ośmiornicę 3 razy.

Na oliwie podsmażamy pokrojoną dość grubo cebulę, dodajemy czosnek, wrzucamy ośmiornicę i czekamy, aż puści soki. Dodajemy wino, wrzucamy sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę oraz wydrążone czereśnie. Ośmiornicę dusimy ok. godziny - sprawdzamy jej miękkość za pomocą noża.

Uduszoną ośmiornicę kroimy na macki, a resztę mięsa na kawałki.

Z podanych składników robimy marynatę, marynujemy kawałki ośmiornicy, grillujemy.

Robimy sos: czereśnie dzielimy na połówki, usuwamy pestki, wrzucamy do blendera. Dolewamy wino, ocet winny, ocet balsamiczny, dodajemy miód, chili. Blendujemy.

Rukolę myjemy, osuszamy. Pomidorki kroimy na połówki. Parmezan ścieramy na tarce. Rukolę łączymy z pomidorami, układamy na talerzu, pospujemy serem. Układamy na sałatce kawałki ośmiornicy.

Podajemy z czereśniowo - winnym sosem.
Ośmiornica na rukoli z czereśniowym sosem
Dressing na bazie czereśni i czerwonego wina

Tagi:

dania rukola