Sposób przygotowania:
Grillowana ośmiornica w zielonym sosieGotowanie ośmiornicy
Ośmiornicę mrożoną porządnie rozmrażamy.
W garnku zagotowujemy wodę na wrzątek, wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz. Ośmiornicę kilka razy zanurzamy we wrzątku - dzięki temu jej macki ładnie się podkręcą. Ośmiornicę wrzucamy do wody i gotujemy ok. 45 minut (sprawdzamy, czy ośmiornica jest miękka).
Przygotowanie sosu
Do sosu wykorzystujemy kolendrę (nadaje nieco egzotyczny smak i dobrze się łączy z ośmiornicą), natkę pietruszki (która komponuje się doskonale z owocami morza), rukolę (nadaje sosowi orzechowy posmak), anchois i oliwę.
Kolendrę, natkę pietruszki i rukolę myjemy i kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy oliwę i anchois, blendujemy na sos.
Grillowanie ośmiornicy
Ugotowaną ośmiornicę wyjmujemy z wody, odcinamy macki, resztę mięsa kroimy na mniejsze kawałki. Macki oraz pozostałe elementy ośmiornicy polewamy oliwą i grillujemy. Ośmiornicę wykładamy na talerz (można ułożyć macki na liściach rukoli), polewamy sosem. Jemy na ciepło lub na zimno - też jest smaczna.