Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Grillowana ośmiornica w zielonym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce morza dla części osób stanowią rarytas, inni zaś wcale nie chcą ich jadać. Ja zdecydowanie zaliczam się do pierwszej grupy i często je przyrządzam. Tym razem na ruszt poszła ośmiornica podana z zielonym sosem z kolendrą, natką i rukolą.

Grillowana ośmiornica w zielonym sosie

Składniki:

Grillowana ośmiornica w zielonym sosie

 

  • 1 ośmiornica mrożona
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Oliwa - do polania ośmiornicy + 6 łyżek do sosu
  • garść rukoli
  • garść kolendry
  • garść natki pietruszki
  • anchois - kilka sztuk

Sposób przygotowania:

Grillowana ośmiornica w zielonym sosie

Gotowanie ośmiornicy

Grillowana ośmiornica w zielonym sosie
Ośmiornicę gotujemy do miękkości - zwykle jest to ok. 45 minut

Ośmiornicę mrożoną porządnie rozmrażamy.
W garnku zagotowujemy wodę na wrzątek, wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz. Ośmiornicę kilka razy zanurzamy we wrzątku - dzięki temu jej macki ładnie się podkręcą. Ośmiornicę wrzucamy do wody i gotujemy ok. 45 minut (sprawdzamy, czy ośmiornica jest miękka).

Przygotowanie sosu

Grillowana ośmiornica w zielonym sosie
Zielony sos z rukoli, kolendry, natki pietruszki i anchois oraz oliwy

Do sosu wykorzystujemy kolendrę (nadaje nieco egzotyczny smak i dobrze się łączy z ośmiornicą), natkę pietruszki (która komponuje się doskonale z owocami morza), rukolę (nadaje sosowi orzechowy posmak), anchois i oliwę.
Kolendrę, natkę pietruszki i rukolę myjemy i kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy oliwę i anchois, blendujemy na sos.

Grillowanie ośmiornicy

Grillowana ośmiornica w zielonym sosie
Przed grillowaniem ośmiornicę polewamy oliwą

Ugotowaną ośmiornicę wyjmujemy z wody, odcinamy macki, resztę mięsa kroimy na mniejsze kawałki. Macki oraz pozostałe elementy ośmiornicy polewamy oliwą i grillujemy. Ośmiornicę wykładamy na talerz (można ułożyć macki na liściach rukoli), polewamy sosem. Jemy na ciepło lub na zimno - też jest smaczna.