femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Potrawka ryżowa kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie ryżu, bulionu drobiowego i kurczaka daje efekt, który zasmakuje każdemu. Misz masz na patelni, który nasyci niemalże każdego. ;-)

Potrawka ryżowa kurczakiem

Składniki:

Potrawka ryżowa kurczakiem

 

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 750 ml wrzątku
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 300 g pieczarek
  • papryka zielone, czerwona, żółta - po pół strąka z każdego koloru
  • natka pietruszki do smaku
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Potrawka ryżowa kurczakiem
Ryż namocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. W rondlu zagotuj 500 ml wody i rozpuść w nim jedną kostkę bulionu drobiowego. Gdy całość zacznie wrzeć wrzuć ryż i ugotuj do miękkości. Filet z piersi kurczaka umyj, pozbaw błonek i pokrój w kostkę. Posyp dokładnie przyprawą do gyrosa i usmaż na rozgrzanym oleju. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, podsmaż na oleju pozostałym od mięsa. W szklance wrzątku rozpuść kostkę bulionu drobiowego. Do pieczarek dodaj ryż i podlej je bulionem, całość dokładnie mieszaj. Dodaj paprykę pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną w paseczki.

Całość duś, od czasu do czasu mieszając, aż papryka zrobi się miękka i bulion wyparuje. Ryż z pieczarkami i papryką połącz z podsmażonym wcześniej mięsem. Na sam koniec dodaj dużą ilość posiekanej natki pietruszki.Gotowe, smacznego!