Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Potrawka z pokrzywy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo zdrowa dla naszej urody potrawka z pokrzyw

Potrawka z pokrzywy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z pokrzywy

 

  • 8 wafli kukurydzianych extra cienkich
  • młode pokrzywy (objętościowo zebrane do naczynia o pojemności 2litrów)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Potrawka z pokrzywy
Zrywamy górne częsci młodych pokrzyw, a następnie zalewamy 0,5 litra gorącej wody, a następnie na małym ogniu gotujemy 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy pokrzywy łyżką cedzakową i bardzo drobno siekamy (pokrzywa już nie parzy). Do garnka wlewamy olej i przesmażamy z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jak się trochę zrumieni dodajemy posiekane pokrzywy oraz 1 szklankę wywaru, w którym wcześniej gotowaliśmy pokrzywy. W mleku rozrabiamy mąkę i również dodajemy do pokrzyw – doprawiamy do smaku pieprzem i solą, gotujemy chwilkę. Podajemy w małych miseczkach, dogryzamy waflami kukurydzianymi lub ryżowymi. można też podać jako surówke do obiadu.
Potrawka z pokrzywy
sparzone pokrzywy nie parzą
Potrawka z pokrzywy
cebula nadaje smak
Potrawka z pokrzywy
duza ilosc pieprzu i soli polepszaja zup
Potrawka z pokrzywy
pokrzywa ma mdły smak