Sposób przygotowania:
Potrawka z pokrzywy
Zrywamy górne częsci młodych pokrzyw, a następnie zalewamy 0,5 litra gorącej wody, a następnie na małym ogniu gotujemy 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy pokrzywy łyżką cedzakową i bardzo drobno siekamy (pokrzywa już nie parzy). Do garnka wlewamy olej i przesmażamy z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jak się trochę zrumieni dodajemy posiekane pokrzywy oraz 1 szklankę wywaru, w którym wcześniej gotowaliśmy pokrzywy. W mleku rozrabiamy mąkę i również dodajemy do pokrzyw – doprawiamy do smaku pieprzem i solą, gotujemy chwilkę. Podajemy w małych miseczkach, dogryzamy waflami kukurydzianymi lub ryżowymi. można też podać jako surówke do obiadu.
![Potrawka z pokrzywy Potrawka z pokrzywy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/potrawka-z-pokrzywy-51265.jpg)
![Potrawka z pokrzywy Potrawka z pokrzywy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/potrawka-z-pokrzywy-51266.jpg)
![Potrawka z pokrzywy Potrawka z pokrzywy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/potrawka-z-pokrzywy-51267.jpg)
![Potrawka z pokrzywy Potrawka z pokrzywy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/potrawka-z-pokrzywy-51268.jpg)