Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Potrawka z udek kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka z kurczaka zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu, znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Koniecznie wypróbuj.

Potrawka z udek kurczaka

Składniki:

Potrawka z udek kurczaka

 

  • 5 udek kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 opakowanie fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

Sposób przygotowania:

Potrawka z udek kurczaka

I

Potrawka z udek kurczaka
Przygotowanie mięsa z udek usuwamy kości, kroimy,marynujemy i smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Mięso myję, osuszam, wyjmuje kości i kroję w kostkę. Do mięsa wsypuję, sól, tymianek, przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą, dokładnie mieszam i smażę na rozgrzanym oleju.

II

Potrawka z udek kurczaka
Przygotowanie warzyw, warzywa kroimy i łączymy z mięsem.

2. Gdy mięso zmieni kolor, dodaję fasolkę szparagową. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, paprykę myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w paseczki. Warzywa przekładam do mięsa, podlewam jedną szklanką wody i gotuję.
3. Pod koniec gotowania wlewam sos sojowy i zagęszczam skrobią ziemniaczana rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję do chwili zagotowania.

III

4. Gotowe, podaję z ryżem.
5. Smacznego.